Olga Garmash

Ilmakehässä tapahtuvat prosessit vaikuttavat jokapäiväiseen elämäämme. Ne vaikuttavat hengittämämme ilman laatuun ja muuttavat sitä, kuinka paljon auringon säteilyä absorboituu tai heijastuu takaisin avaruuteen, sekä vaikuttavat pilvien muodostumiseen. Ilmakehän koostumus on usein seurausta hyvin pienimuotoisista prosesseista: kemiallisista reaktioista ja mikrofysikaalisista vuorovaikutuksista.

Tutkimukseni ilmakehän kemian ja fysiikan alalla keskittyy kaasufaasin reaktioihin, jotka muodostavat haihtumattomia höyryjä, jotka puolestaan muuttuvat aerosolihiukkasiksi. Nämä hiukkaset ovat tärkeitä ilmansaasteiden osatekijöitä, ja ne voivat myös vaikuttaa merkittävästi ilmastoon sekä viilentämällä että lämmittämällä sitä. Nykyisissä hankkeissani yhdistyvät laboratoriokokeet ja kenttämittaukset, joissa käytetään massaspektrometrisiä välineitä. Pyrimme ymmärtämään sekä ihmisen aiheuttamien orgaanisten päästöjen, kuten liikenteen, että luonnollisista lähteistä, kuten laajoista boreaalisista metsistä ja valtameristä, peräisin olevien orgaanisten päästöjen lähteitä ja kohtaloa.

Väittelin ilmakehätieteiden tohtoriksi Helsingin yliopistosta vuonna 2021, jonka jälkeen olin post doc -tutkijan virassa Tampereen yliopistossa. Vuonna 2022 siirryin Washingtonin yliopiston ilmakehätieteiden laitokselle post doc-tutkijaksi. Tällä hetkellä työskentelen apulaisprofessorina Kööpenhaminan yliopiston kemian laitoksella.