Henna Vepsäläinen

Ravitsemuksella on suuri kansanterveydellinen merkitys, sillä joka viides kuolema voitaisiin estää parantamalla väestön ruokavaliota. Terveelliset ravitsemustottumukset opitaan lapsuudessa, ja ne jatkuvat usein aikuisuuteen saakka. Siksi on tärkeää tutkia lasten ja perheiden ravitsemusta ja ruokavalioita. Työskentelen yliopistotutkijana Helsingin yliopiston elintarvike- ja ravitsemustieteiden osastolla. Tutkimusryhmämme selvittää lasten ja perheiden ruoankäytön lisäksi myös yleisemmin perheiden hyvinvointiin liittyviä tekijöitä. Lisäksi tutkimme mm. ruokakasvatusta ja sosioekonomisia eroja ruoankäytössä. Oma tutkimukseni liittyy paljolti ruokaympäristöön eli niihin ympäristön tekijöihin, jotka fyysisellä, sosiaalisella tai makrotasolla ohjaavat ruokakäyttäytymistämme. Tällaisia ruokaympäristön tekijöitä ovat mm. kotona saatavilla olevat ruoat, perheiden yhteinen ateriointi ja vanhempien ruokaan liittyvät käytännöt. Lisäksi olen kiinnostunut ruoankäytön tutkimusmenetelmien kehittämisestä.