Vår nya vetenskapspublikation erbjuder referentgranskade artiklar i bearbetad form för unga

Unga vetenskapsakademiens nya webbpublikation Mene ja tiedä är skapad för att stödja Träffa en forskare-besöken – artiklarna passar bäst för studerande i gymnasieåldern. Tidningens innehåll är ändå tillgängligt för alla intresserade. Publikationen både förmedlar forskning på ett förståeligt sätt och kastar ljus på den vetenskapliga processen och vetenskapspubliceringens praxis.

Träffa en forskare är en virtuell tjänst för vetenskapsfostran, driven av Unga vetenskapsakademien. Tjänsten ger lärare en plattform för att be forskare på besök till vilken som helst skollektion, både i grundskolan och på andra stadiet. I forskarpoolen finns cirka 600 forskare från en mångfald av vetenskapsområden. Från poolen hittas även de flesta artikelförfattarna för Mene ja tiedä.

Vi har märkt att om läraren ber forskaren om läsning, som kan hjälpa eleverna att förbereda sig inför forskarbesöket, kan forskarna ofta endast erbjuda långa vetenskapliga artiklar eller till exempel bloggtexter. När jag stötte på den amerikanska publikationen Science Journal for Kids and Teens tänkte jag genast att något liknande kunde vara till nytta även för vår tjänst”, berättar Kim Krappala, Unga vetenskapsakademiens koordinator för vetenskapsfostran.

I tidningen publiceras förkortade och populariserade versioner av referentgranskade artiklar, skrivna av Träffa en forskare-poolens medlemmar. I tidningen publiceras även artiklar om allmängiltiga vetenskapliga frågor på svenska. Tidningens chefredaktör är Unga vetenskapsakademiens vetenskapskoordinator Riikka Hiltunen och akademiens andra koordinatorer hjälper till med redaktionsarbetet. Publikationen är mestadels finskspråkig, men redaktionen strävar efter att månatligen kunna publicera minst en artikel av forskare som gör forskarbesök på svenska. Alla artiklar finns också som audioversioner. 

Nya artikelpaket publiceras månatligen. I första helheten diskuteras Putins selektiva och på myter grundade historietolkning, läromålen i matpedagogik, energiomställningen som ett säkerhetiserat fenomen och datorers optimeringsproblem. Paketet erbjuder läsning för lektioner i åtminstone matematik, historia, modersmål, samhällslära och hälsokunskap. Artikeln om optimeringsproblem finns också tillgänglig på svenska, likväl som två artiklar om allmängiltiga vetenskapliga frågor.

Undervisnings- och kulturministeriet understöder tidningsarbetet. För att en forskares artikel ska publiceras i tidningen måste hen vara med i Träffa en forskare-tjänstens forskarpool. Poolen är öppen för alla forskare, från doktorand till emeritusprofessor. Tidningen betalar skribentarvoden för varje artikel.

Bekanta dig med publikationen här. <- https://menejatieda.fi/sv/