Unga vetenskapsakademien kan se på det gångna verksamhetsåret med gott mod. Under året har vi gjort nya öppningar åt många olika håll.
Unga vetenskapsakademiens verksamhetsår har inneburit nya öppningar på många fronter: vetenskapsfostran, påverkan, internationell verksamhet samt öppen och ansvarsfull vetenskap.
Året både började och slutade med politisk påverkan på EU-nivå. På årets första Akademiklubb i januari fick vi besök från Stephany Mazon, som har arbetat i både SAPEA (Science Advice for Policy by European Academies) och YASAS (Young Academies Science Advice Structure). Hon berättade om möjligheterna att påverka EU-nivåns politiska beslutsfattande som forskare i ett tidigt skede av forskarkarriären. Vår medlem Saana Jukola, som också var på plats som åskådare, sökte med i en hög profils arbetsgrupp, och i november publicerades arbetsgruppens rapport om One Health-ansatsen. Rapporten hade beställts av Europeiska kommissionen. I maj ordnade vi en kandidatpanel inför EU-valet i Ode-biblioteket, med temat vetenskapspolitik. I december besökte vi Bryssel för att bekanta oss med organisationer som arbetar med vetenskaplig rådgivning. I september deltog vi i ordnandet av ett eftermiddagsseminarium om slagkraftig forskning för unga forskare. Vi blev också medlemmar i det internationella SYNESPOD-nätverket, som arbetar för att skapa en plattform för vetenskaplig rådgivning och vetenskapsdiplomati i samarbete med olika institutioner.
Träffa en forskare-tjänsten har i år kunnat utveckla verksamheten inom vetenskapsfostran till nya sfärer, tack vare den tilläggs- och fortsatta finansieringen som vi försäkrat under året. Tack vare vår nya tvåspråkighetskoordinator har vi kunnat utveckla tjänstens svenskspråkiga sida och utveckla vår svenskspråkiga kommunikation. I oktober lanserade vi nya Mene ja tiedä-webbpublikationen för studerande i gymnasieåldern. Webbpublikationen erbjuder versioner av referentgranskade artiklar och populariserar allmängiltiga frågor om vetenskap och fungerar både som en komplement för Träffa en forskare-besöken och som en självständig produkt. Vårt material i vetenskapsfostran utökades också med nya vetenskapsvideor (Internationella kvinnodagen med kvinnor i vetenskap och teknologi) och vetenskapsspelet Expedition Mundus, som vi lanserade i Finland.
På sommaren firade vi Träffa en forskare-tjänstens femårsjubileum med ett hela dagens seminarium för forskare och lärare. Under dagens gång talade vi också om tjänstens utvecklingsmöjligheter. En utvärderingsrapport, beställd från externa forskare, berättar att tjänsten har förstärkt ungas intresse för forskarkarriären och statistiken talar för sig självt: under året har vi förmedlat ca 630 forskarbesök som nådde ca 16 000 elever, vars medelbetyg för besöken var 9/10.
Livligt har det varit också på internationella verksamhetens front. I april deltog några av oss i Nordic-Baltic Youth Summit, en konferens för de unga akademierna i Norden och Baltikum. Dessutom blev styrelsemedlemmen Jeremias Berg inbjuden för att presentera unga vetenskapsakademiens verksamhet i Finska Vetenskaps-Societetens, Estlands vetenskapsakademis samt Finlands och Estlands unga akademiers gemensamma symposium i Tallinn. I maj samlades Europas unga vetenskapsakademier i Berlin och i slutet av november bjöd vi in Estlands unga akademi till en gemensam Akademiklubb i Helsingfors (presentationsvideorna publiceras i januari).
Under det gångna året har unga vetenskapsakademien också kommenterat flera initiativ om vetenskapsfältet och förstärkt medlemmarnas nätverkande sinsemellan bland annat genom virtuella kaffestunder med olika teman. I mars ordnade vi också historiens första Akademiklubb utanför Helsingfors, då Akademiklubben i Tammerfors Pyynikinlinna gick av stapeln.
Med denna nyhetssammanfattning vill vi önska alla våra samarbetspartners en lugn jul och ett gott nytt år!
Vill du ha unga vetenskapsakademins nyheter direkt in i din e-post 2–4 gånger om året (på finska)? Prenumerera vårt nyhetsbrev!