Nuorten Tiedeakatemian koordinoima Tutkija tavattavissa -palvelu auki!

Nuorten Tiedeakatemia, opetus- ja kulttuuriministeriö, Opetushallitus sekä Suomen Akatemia ovat avanneet kouluille ja oppilaitoksille Tutkija tavattavissa -palvelun. Palvelun kautta oppilaitoksen opettaja voi hakea oppitunnilleen tutkijaa virtuaaliselle vierailulle opetuksen tueksi. Tutkijavierailut toteutetaan maksuttomien ja yleisesti käytettyjen videopuhelupalvelujen välityksellä.

Maksuton Tutkija tavattavissa -palvelu on kaikille avoin maantieteellisestä sijainnista riippumatta. Palvelu myös pyrkii kattamaan kaikki tieteenalat – historiasta ydinfysiikkaan ja valtio-opista tekoälytutkimukseen. Tutkijat, niin uransa alkuvaiheessa olevat kuin edistyneemmät, ovat lämpimästi tervetulleita ilmoittautumaan mukaan palveluun vierailijoiksi.

Palvelu antaa tutkijoille helpon väylän yhteiskunnalliseen vuorovaikutukseen. Erityisesti uransa alkuvaiheessa olevat tutkijat saavat arvokasta kokemusta sillanrakennuksesta akateemisen tutkimuksen ja koulumaailman välillä.

Yksinkertainen palvelu toimii käytännössä niin, että tutkijat ja opettajat pääsevät mukaan ilmoittautumalla palveluun verkkolomakkeen kautta. Opettaja ilmoittaa tietoja siitä, mille oppitunnille tai kurssille vierailua toivotaan ja minkä ikäisistä oppilaista on kyse. Ilmoittautumisen jälkeen Nuorten Tiedeakatemia yhdistää tutkijat ja opettajat keskenään. Tutkija ja opettaja sopivat yhdessä virtuaalivierailun tarkan aikataulun ja muut yksityiskohdat.

Palvelu on pian käytettävissä myös ruotsiksi ja englanniksi!

Palvelun esikuvana toimii amerikkailainen Skype a Scientist -palvelu.

Niin opettajat kuin tutkijat voivat ilmoittautua mukaan osoitteessa: tutkijatavattavissa.fi

Lisätietoja: Tutkija tavattavissa -työryhmän vetäjä, Nuorten Tiedeakatemian jäsen Terhi Honkola (AT.utu.fi) tai Nuorten Tiedeakatemian asiantuntija Katri Rostedt (AT.yaf.fi)

Palvelun esittelyvideo

Lähde: opetus- ja kulttuuriministeriön uutinen