Olen kotieläintieteilijä, jota kiehtoo kestävyyskysymysten moniulotteisuus. Työssäni liikun lypsylehmän pötsifysiologiasta ruokajärjestelmätasolle ja takaisin. Miten ruokimme lypsylehmää siten, eläin pötsimikrobeineen voi hyvin ja tuottaa ravitsemuksellisesti korkealaatuisia elintarvikkeita, joiden negatiiviset ympäristövaikutukset ovat pienet ja jotka tukevat ruokaturvan ja huoltovarmuuden toteutumista? Miten kehitämme ruokajärjestelmiä siten, että yhtä kestävyyden ulottuvuutta parantaessamme emme kompuroi toisaalla? Mitä nämä muutostarpeet puolestaan merkitsevät kotieläintuotannolle ja miten ne realisoituvat esimerkiksi eläinten ruokintaratkaisuina?
Olen kiinnostunut kehittämään omavaraisempaa ja kestävämpää eläintuotantoa, joka perustuu palkokasvien biologisen typensidonnan hyödyntämiseen sekä elintarviketeollisuuden sivuvirtojen, nurmen ja muiden ihmisravinnoksi kelpaamattomien rehulähteiden käyttöön. Tutkimusteemani ovat monitieteisiä ja pyrin rakentamaan siltoja eri tieteenalojen välille, esimerkiksi kotieläintuotannon ja agroekologian sekä eläin- ja ihmisravitsemuksen välille.
Väittelin 2019 Helsingin yliopiston maatalous-metsätieteellisestä tiedekunnasta. Väitöskirjassani tutkin, miten mikrolevät soveltuvat korvaamaan tavanomaisia valkuaisrehuja, kuten soijaa ja rypsiä ja tämän vaikutusta typen hyväksikäyttöön maidontuotannossa. Väitökseni jälkeen työskentelin postdoc-tutkijana Aarhusin yliopistossa Tanskassa. Tällä hetkellä toimin Strategisen tutkimuksen neuvoston rahoittamassa Leg4Life-palkokasvihankkeessa vuorovaikutusvastaavana ja tutkijana. Vuorovaikutusvastaavana johdan hankkeen sisäistä ja ulkoista viestintää ja pyrin edistämään tutkimuksen, päätöksenteon ja sidosryhmien välistä vuoropuhelua. Toimin myös vuoden verran (8/2021–8/2022) Strategisen tutkimuksen FOOD ja STEER -ohjelmien ohjelmajohtajana yhdessä professori Helena Kahiluodon kanssa.
X: @LamminenM
ORCID: 0000-0002-2300-8887