Olli-Ville Laukkanen

Materiaalien virtaus- ja muodonmuutosominaisuudet ovat keskeisessä roolissa monissa luonnon, teollisuuden ja arkielämän prosesseissa. Miten laava virtaa ulos tulivuoresta? Miten veri virtaa verisuonissa ja miten ruoka virtaa ruoansulatuselimistössä? Miten polymeerifilamentti saadaan virtaamaan 3D-tulostimen suuttimesta ja miten tulostusjälki saadaan optimoitua? Miksi ketsuppi ei virtaa ulos lasisesta ketsuppipullosta ilman, että sitä ravistelee? Reologia on poikkitieteellinen tieteenala, joka tutkii materiaalien virtausta ja muodonmuutoksia.

Työskentelen tutkijana Teknologian tutkimuskeskus VTT:ssä, jossa tutkimukseni keskittyy ensijaisesti biomateriaalien reologiaan. Tällä hetkellä tutkin lähinnä selluloosapohjaisia materiaaleja, joilla pyritään korvaamaan ympäristölle haitallisia muovipohjaisia materiaaleja useissa käyttökohteissa, kuten pakkausmateriaaleissa ja tekstiileissä. Näiden innovaatioiden avulla voimme vähentää ihmiskunnan riippuvuutta uusiutumattomista luonnonvaroista.

Tein suurimman osan väitöskirjatutkimuksestani University of Massachusetts Amherst -yliopistossa Yhdysvalloissa ja väittelin Aalto-yliopiston Kemian tekniikan korkeakoulusta vuonna 2018 aiheenani monimutkaisten lasittuvien nesteiden reologia. Vuosina 2018-2022 työskentelin tutkijatohtorina ja Alexander von Humboldt Research Fellow:na RWTH Aachen -yliopistossa Saksassa, jossa tutkimukseni keskittyi mikrogeelien reologiseen käyttäytymiseen nesterajapinnoilla.

Toimin Nuorten Tiedeakatemian puheenjohtajana ja kansainvälisen toiminnan toimintaryhmän vetäjänä toimikaudella 2022-2023.

 

Twitter: @OVLaukkanen