Nuorten Tiedeakatemia kommentoi T&K-rahoituksen käyttöä koskevaa suunnitelmaa

Nuorten Tiedeakatemialta pyydettiin kommenttipuheenvuoro Säätytalolla tammikuussa järjestettyyn parlamentaarisen tutkimus-, kehittämis- ja innovaatiotoiminnan työryhmän sidosryhmätilaisuuteen. Tilaisuudessa kuultiin sidosryhmien näkemyksiä valmisteilla olevaan pitkäjänteisen T&K-rahoituksen suunnitelman sisältöön.

Nuorten Tiedeakatemian puheenvuoron piti hallituksen varapuheenjohtaja Samuli Junttila ja suunnitelmaan kerättiin kommentteja koko jäsenistöltä. Nuorten Tiedeakatemian kommenttipuheenvuorossa korostuivat perustutkimuksen ja tieteen avoimuuden merkitys, riittävän rahoituksen varmistaminen tohtorikoulutukseen, kansainvälisten osaajien inkluusio sekä tutkijankoulutuksen houkuttavuus. Nuorten Tiedeakatemia on jatkanut luonnoksen kommentoimista kirjallisesti tilaisuuden jälkeen.

Tilaisuudessa puhuivat lisäksi Vaasan yliopiston rehtori Minna Martikainen Suomen yliopistojen rehtorineuvosto Unifi ry:stä, Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen pääjohtaja Markku Tervahauta Tutkimuslaitosten yhteenliittymä Tulanetista, Turun ammattikorkeakoulun rehtori Vesa Taatila Ammattikorkeakoulujen rehtorineuvosto Arenesta, Elinkeinoelämän keskusliiton johtaja Riikka Heikinheimo, Teknologiateollisuuden toimialajohtaja Saara Hassinen, Wärtsilä Oyj:n tutkimuspäällikkö Juha Kytölä, Suomen Yrittäjien ekonomisti Petri Malinen, Suomen startup-yhteisön toimitusjohtaja Riikka Pakarinen, Tieteentekijöiden liiton toiminnanjohtaja Johanna Moisio ja tutkija Paavo Järvensivu BIOS-tutkimusyksiköstä.

Työryhmä työstää suunnitelmaa  kommenttien pohjalta ja linjaa kannoistaan lopullisesti tammi-helmikuun aikana.