Nuorten Tiedeakatemian hiili- ja luontojalanjälki mitattiin

Nuorten Tiedeakatemia oli mukana laajemmassa laskennassa, jossa mitattiin Suomalaisen Tiedeakatemian toiminnan sekä sijoitusten hiili- ja luontojalanjälkeä. Jyväskylän yliopiston ja Suomalaisen Tiedeakatemian yhteishanke oli ensimmäinen hanke, jossa laskettiin sijoitusportfolion luontojalanjälkeä Suomessa. Hiili- ja luontojalanjälkien laskennassa käytettiin Jyväskylän yliopistossa kehitettyä Biovalent-menetelmää.

Luontojalanjälki mittaa ihmisten toiminnasta aiheutuvia haittoja luonnolle sekä luonnon monimuotoisuudelle. Koska ilmastonmuutos on yksi luontokadon ajureista, arvioidaan ilmastoon keskittyvä hiilijalanjälki aina osana luontojalanjälkeä. Lisäksi luontojalanjälki huomioi maankäytön, saasteet sekä luonnonvarojen hyödyntämisen tiettyjen luonnonvarojen osalta. Luontojalanjälkeä mittaava yksikkö on luontoekvivalentti (BDe), joka kuvaa osuutta maailman lajeista, jotka saattavat kuolla sukupuuttoon seurauksena organisaation toiminnasta.

Laskennassa hyödynnettiin Suomalaisen Tiedeakatemian talouskirjanpitoa vuodelta 2023. Nuorten Tiedeakatemia toimii Suomalaisessa Tiedeakatemiassa, joka myös ylläpitää sen talouskirjanpitoa.

Raportin mukaan Nuorten Tiedeakatemian toiminta vastaa euromääräisesti mitattuna 3,1 % Tiedeakatemian toiminnasta. Sen osuus Tiedeakatemian hiili- ja luontojalanjäljestä on molemmista puolestaan 3,6 %.

Merkittävin osa Nuorten Tiedeakatemian luontojalanjäljestä koostuu vuokrauspalveluista (42%). Tämän lisäksi suurimmat vaikutukset luontojalanjälkeen tulevat lentomatkustuksesta (26%) sekä ravintola- ja catering -palveluista (21%). Samat toiminnot aiheuttavat myös merkittävimmän osan Nuorten Tiedeakatemian hiilijalanjäljestä: vuokrauspalvelut (41 %), lentomatkat (32 %), ja ravintola- ja catering-palvelut (16 %).

”Tulokset ovat meille tärkeitä ja auttavat ymmärtämään omaa vaikutustamme luonnon monimuotoisuuteen. Vaikka toimintamme on verrattain pientä, pidämme tärkeänä pienentää omaa jalanjälkeämme. Olemme jo aikaisemmin suosineet kasvisruokaa ja kannustaneet maata pitkin matkustamiseen, vaikka se olisikin aiheuttanut lisäkustannuksia. Kenties hieman yllättäen suurin jalanjälki on vuokrauspalveluilla, joita koituu lähinnä tapahtumien striimauksesta. Raportin tulosten pohjalta voimme pohtia toimintaamme entistä tarkemmin”, kertoo Nuorten Tiedeakatemian tiedekoordinaattori Riikka Hiltunen.

Hankkeen koko raportti sekä tulokset ovat nyt luettavissa Jyväskylän yliopiston JYU Reports –sivulta. Voit lukea lisää JYU.Wisdomin toiminnasta ja julkaisuista tutkimusryhmän verkkosivuilla.