Nuorten Tiedeakatemian vuoden 2024 toimintakertomus on julkaistu. Lue alta puheenjohtajan katsaus vuoteen 2024 ja lue tai lataa taitettu toimintakertomus tästä: Toimintakertomus 2024
Puheenjohtajan tervehdys
Lasse Lehtonen, Nuorten Tiedeakatemian hallituksen puheenjohtaja
Nuorten Tiedeakatemian vuoteen 2024 sisältyi häkellyttävän paljon toimintaa. Kuten tästä toimintakertomuksesta voi tiiviissä muodossa lukea, toimintamme on laajentunut niin kansallisesti kuin kansainvälisestikin – osittain jo aiemmin tunnettuja polkuja astuen, toisaalta myös uusia raivaten.
Yritä tässä sitten kiteyttää lyhyesti vuoden kohokohtia!
En siksi edes yritä, vaan painotan tässä toisenlaista näkökulmaa. Tänä vuonna on ollut erityisen upeaa huomata, miten ketterä ja jäsentensä näköinen yhteisö Nuorten Tiedeakatemia on. Tämä heijastuu hallitustyöskentelyssä kouriintuntuvalla tavalla. Edellinen ja nykyinen hallitus ovat pyrkineet entuudestaan sekä selkeyttämään että muotoilemaan uudelleen yhteisömme toimintatapoja. Vuonna 2024 laadittu strategia antaa nykyiselle ja tuleville hallituksille ohjenuoran, jota seurata toiminnan suunnittelussa ja suuntaamisessa – sekä tulevaisuuden strategioissa.
Strategiaan on kirjattu muun muassa uudenlaisia toimintamuotoja, kuten vuonna 2025 aloittava podcast-sarja sekä syksyllä 2024 alkaneet etäaamukahvit, joissa jäsenet pääsevät keskustelemaan välittömässä ilmapiirissä nuoria tutkijoita koskevista asioista. Erityisesti haluankin nostaa esiin strategian tärkeänä painopisteenä korostetun jäsenten, mukaan lukien alumnijäsenten, aktivoinnin.
Nuorten Tiedeakatemiassa on kerralla aina noin 80 varsinaista jäsentä. Kooltamme olemme siis yhteisö, jossa kaikki jäsenet voivat periaatteessa tuntea toisensa. Harvoin näin kuitenkaan on, sillä jäsenmäärämme on kuitenkin huomattavan suuri – laajimmasta päästä myös Euroopan nuorten tiedeakatemioiden joukossa. Siksi kiinnitämme jatkossa erityistä huomiota siihen, että jäsenistö voi tuntea kuuluvansa samaan yhteisöön, esimerkiksi kasvattamalla entuudestaan tilaisuuksia kohtaamisiin.
Samanaikaisesti Nuorten Tiedeakatemia on laajentanut merkittävästi toimintaansa kansallisen kehyksen ulkopuolella. Vuonna 2024 esimerkiksi osallistuimme tuttuun tapaan Pohjoismaiden ja Baltian maiden sekä Euroopan nuorten tiedeakatemioiden yhteiskokouksiin, mutta tämän lisäksi otimme ensimmäistä kertaa osaa Sveitsissä SYNESPOD-tiedediplomatiaverkoston työpajoihin, järjestimme yhteisiä akatemiaklubeja Viron nuorten tiedeakatemian kanssa, kävimme tutustumassa EU:n tiedepäätöksentekoelimiin Brysselissä ja rakensimme yhteyttä Japanin nuorten tiedeakatemiaan. Myös jäsenyyshakumme arvovaltaisiin All European Academies (ALLEA)- ja International Science Council (ISC) -järjestöihin on edennyt.
Toimintaa tarkastellessa lähes hirvittää, mitä kaikkea yhden vuoden aikana on ehtinyt tapahtua. Onneksi Nuorten Tiedeakatemialla on ollut aktiivinen ja moniääninen hallitus sekä erityisesti henkilökunta – Riikka, Kim ja uutena lisäyksenä Selja – jotka ovat pitäneet toiminnan raameissa ja seinät pystyssä. Haluan tässä kiittää heitä kaikkia lämpimästi.
Mutta vaikka Nuorten Tiedeakatemialla on takanaan täysipainoinen, monipuolinen ja rikas toimintavuosi, tämä ei tarkoita sitä, ettemmekö voisi olla yhä vahvemmin jäsenistömme ja Suomessa toimivien nuorten tutkijoiden näköisiä. Siksi kannustan lämpimästi jäsenistöämme osallistumaan toimintaan ja olemaan yhteydessä hallitukseen ja henkilökuntaan matalalla kynnyksellä. Voin vakuuttaa, että tämä yhteisö antaa lopulta paljon enemmän kuin ottaa.