Velma Aho

Meitä ympäröi mikrobien maailma: bakteerit, arkeonit sekä mikroskooppiset sienet ja alkueläimet asuttavat kehojamme, kotejamme ja jokaista ympäristöä, jossa liikumme. Kiinnitämme niihin huomiota eniten silloin, kun niistä on meille haittaa, vaikkapa taudinaiheuttajina, mutta useimmat niistä ovat harmittomia, ja monet myös hyödyllisiä, esimerkiksi biotekniikan prosesseissa tai ihmisen ruuansulatuskanavassa. Nykyaikaiset molekyylibiologian menetelmät tarjoavat meille mahdollisuuden tutkia mikrobiyhteisöjä hyvin yksityiskohtaisesti, ja haasteeksi onkin muodostunut suurten tietomäärien tulkinta siten, että löydämme keskeisimmät biologisesti merkitykselliset tulokset.

Mikrobien maailma on aina kiinnostanut minua, ja tutustuin jo maisteriopinnoissani mikrobiyhteisöjen tutkimuksessa käytettäviin laskennallisiin menetelmiin. Väitöskirjassani (2019, Helsingin yliopisto) tutkin ihmisen suoliston, suun ja nenän bakteerien yhteyksiä Parkinsonin tautiin. Vuodet 2020-2022 vietin postdoc-tutkijana Luxemburgin yliopistossa, Luxembourg Centre for Systems Biomedicinessa, missä jatkoin Parkinson-tutkimusta, ja laajensin osaamistani DNA:ta käyttävistä menetelmistä muun muassa massaspektrometriapohjaiseen metabolomiikkaan. Vuodesta 2023 olen työskennellyt Norjassa, Norwegian University of Life Sciences (NMBU) -yliopistossa, pääasiallisena tutkimuskohteenani lehmän pötsin kiehtovan monipuolinen mikrobiyhteisö.

Twitter: @velma_te_a