Tutkija tavattavissa

Etusivu | Opettajalle| Tutkijalle | PalauteTiedevideot

 

Tervetuloa Tutkija tavattavissa -palveluun! Jätäthän vierailupyyntösi vähintään kolme viikkoa ennen toivottua ajankohtaa. Täyttämällä lomakkeen saat mahdollisuuden tuoda tiedettä ja tutkimusta oppitunneillesi! Palvelumme kattaa kaikki tieteenalat!

Palvelun tarkoituksena on mahdollistaa virtuaaliset tutkijavierailut peruskouluihin ja toisen asteen oppilaitoksiin (lukiot ja ammatilliset oppilaitokset). Tutkijavierailut toteutetaan etäyhteyksin (esim. Skype, Microsoft Teams, Google Meet). Vierailu kestää yleensä 45 minuuttia. Ennen vierailua opettaja valmistelee ja kokoaa oppilaiden/opiskelijoiden kanssa etukäteiskysymyksiä tutkijalle. Tämä helpottaa tutkijan valmistautumista, kytkee vierailut paremmin opetuksen sisältöihin ja varmistaa, että siinä lähdetään liikkeelle oppilaita/opiskelijoita askarruttavista kysymyksistä.

Opettajat täyttävät oheisen lomakkeen. Vinkkejä opettajille pyynnön jättämiseen:

  • Tarpeeksi väljä teema tai useita vaihtoehtoisia aiheita auttaa meitä löytämään kiinnostavia vierailijoita. Erilaiset alustavatkin ajatukset ja kuvaukset tarpeista toimivat hyvin.
  • Jos aihe on kovin rajattu, anna mahdollisimman monta vaihtoehtoa ajankohdalle.
  • Jos ajankohta on kovin tarkasti rajattu, anna mahdollisimman paljon vaihtoehtoisia aiheita.

Toivomme, että otat yhteyttä meihin hyvissä ajoin ennen vierailua, vähintään 3 viikkoa ennen toivottua ajankohtaa. Sopivan asiantuntijan löytyminen, aikataulujen yhteensovittaminen ja vierailuun valmistautuminen voi ottaa aikansa.

Kun olemme löytäneet pyyntöä vastaavan tutkijan, saatamme opettajan ja tutkijan yhteen sähköpostitse. Opettaja sopii tämän jälkeen tutkijan kanssa suoraan tarkan aikataulun, aiheen ja muut yksityiskohdat. Vierailun toteuduttua kumpikin osapuoli täyttää palautelomakkeen. Syksystä 2022 asti keräämme palautetta myös oppilailta omalla lomakkeella.

Ilmoitathan yhdellä lomakkeella aina yhden vierailukerran. Jos toivot useampaa tutkijavierailua esimerkiksi useammalle oppitunnille, ilmoitathan jokaisen erikseen erillisellä lomakkeella. Vierailujen määrää ei ole rajoitettu.

Mitä opettaja tekee:

  • täyttää oheisen lomakkeen
  • saatuaan koordinaattorilta tutkijan yhteystiedot ottaa saman tien yhteyttä tutkijaan (edes lyhyellä viestillä) ja sopii hänen kanssaan tapaamisen ajankohdasta ja muista yksityiskohdista. Opettaja myös täsmentää mikä virtuaalipalvelu on oppilasryhmän käytössä esim. Zoom, Google Meet, Teams, Skype tms.
  • teettää oppilailla/opiskelijoilla etukäteen joukon kysymyksiä tutkijalle ja toimittaa ne tutkijalle hyvissä ajoin ennen vierailua
  • järjestää oppitunnin, jolla tutkija vierailee, ja miettii etukäteen tilaa ja tekniikkaa. Miten tutkija näkee ja kuulee luokan?
  • pyytää oppilaitaan täyttämään anonyymin palautelomakkeen ja täyttää vierailun toteuduttua opettajien palautelomakkeen

Täyttämällä lomakkeen annat myös Nuorten Tiedeakatemialle valtuudet käsitellä henkilötietoja osana Tutkija tavattavissa -palvelua. Henkilötietoja ei luovuteta kolmansille osapuolille.

Palvelun koordinaattori Kim Krappala vastaa mielellään mahdollisiin kysymyksiisi! Hänet tavoitat sähköpostilla

Päivitetty 7.8.2023.