Lähes 100-prosenttisesti kiitelty Tutkija tavattavissa -palvelu tuo jatkossakin tiedettä kouluihin

Jo yli 25 prosenttia Suomen lukioista on hyödyntänyt Nuorten Tiedeakatemian pyörittämää Tutkija tavattavissa -virtuaalivierailupalvelua. Opettajien antama palaute palvelusta vuosilta 2020-2021 oli 95-prosenttisesti kiittävää. Nyt palvelulle on myönnetty jatkorahoitusta.

Opetus- ja kulttuuriministeriö myönsi tammikuussa 2022 jatkorahoitusta Tutkija tavattavissa -palvelulle. Monitieteinen nuorten tutkijoiden yhteisö Nuorten Tiedeakatemia käynnisti palvelun yhteistyössä opetus- ja kulttuuriministeriön, Opetushallituksen ja Suomen Akatemian kanssa kolme vuotta sitten, ja palvelun suosio on kasvanut tasaisesti koko sen olemassaolon ajan. Arvion mukaan palvelu tavoitti 10 000 oppilasta vuonna 2021. Oppilaat ovat päässeet sukeltamaan tutkijoiden kautta mitä erilaisimpiin aiheisiin, kuten hiukkasfysiikkaan, kiertotalouteen, kriminologiaan, ympäristöfilosofiaan, jäätikkötutkimukseen, kehitysmaatutkimukseen ja seksuaaliterveyteen. Nuorten Tiedeakatemia on kerännyt opettajilta palautetta palvelusta, ja vuosina 2020-2021 saaduista 143 vastauksesta 95 prosenttia oli yksiselitteisen kiittäviä.

Palvelun ideana on tuoda tiedettä ja tutkimusta kouluihin ja toisen asteen oppilaitoksiin. Palvelun kautta opettaja voi hakea tunneilleen tutkijaa opetuksen tueksi ja käsiteltäviä teemoja syventämään. Tutkijavierailut toteutetaan videopuhelupalvelujen välityksellä. Palvelun esikuvana toimii amerikkalainen Skype a Scientist -palvelu.

Tutkija tavattavissa -tutkijapoolissa on tällä hetkellä yli 350 tutkijaa kattavasti eri tieteenaloilta ja poolia kasvatetaan jatkuvasti. Maksuton palvelu on hyödynnettävissä eri puolilla Suomea ympäri lukuvuoden. Palvelua kiitellään sen helppokäyttöisyydestä ja maantieteellisestä kattavuudesta. Useat opettajat palaavat palvelun pariin yhä uudelleen.

”Tämä palvelu on erinomainen lisä opetukseeni kaikissa oppiaineissani, sillä harvemmin tänne maakuntiin olisi mahdollista saada järjestettyä vastaavia vierailuja.”

”Tämä kanava on pelastus meille opettajille.”

”En kyllä keksi mitään parannettavaa.”

”Todella kiitollinen tästä palvelusta, niin on mahdollisuus vähän ’syrjemmässäkin’ päästä tutustumaan tieteen maailmaan näin helposti.”

”Huiman hyvä vierailija, erinomaisesti otettu opiskelijoiden kysymykset huomioon.”

Hankkeen puitteissa on tuotettu myös tiedevideosarja, jonka videoita on katsottu Nuorten Tiedeakatemian YouTube-kanavan kautta yli 12 500 kertaa.