Julkaisimme kouluille suunnatun tiedevideon Minna Canthin päiväksi – teemana tasa-arvo

Minna Canthin ja tasa-arvon päivää vietetään Suomessa joka vuosi 19. maaliskuuta. Kuka oli Minna Canth ja miksi hän oli niin erityinen? Näillä sanoin alkaa Nuorten Tiedeakatemian uusi tiedevideo, joka julkaistiin Minna Canthin ja tasa-arvon päivää edeltävänä torstaina. Nuorten Tiedeakatemian YouTube-kanavalla julkaistu video on suunnattu erityisesti yläaste- ja lukioikäisille ja se tulee jäämään vapaasti opettajien käytettäväksi opetuksen tukena.

Noin 10 minuutin mittainen video johdattaa Minna Canthin kautta naisten asemaan Canthin ajan Suomessa ja siitä laajemmin tasa-arvon käsitteeseen ja sen toteutumiseen nyky-yhteiskunnassa. Millaisten asioiden kohdalla tilanne on keikahtanut sukupuolten välillä lähes päinvastaiseksi? Videossa muistutetaan myös sukupuolten moninaisuudesta sekä tilastointiin liittyvistä haasteista.

Videon on ideoinut Nuorten Tiedeakatemian tiedekasvatusryhmä ja käsikirjoittanut ja toteuttanut yhteistyössä tiedeakatemialaisten kanssa toimittaja Klaus Elfving. Videolla kuultavia asiantuntijoita ovat kirjallisuushistorioitsija Minna Maijala, historiantutkija Riikka Miettinen ja valtio-opin väitöskirjatutkija Nora Stenius.

Nuorten Tiedeakatemian aiemmat, keväällä 2020 julkaistut tiedevideot ovat keränneet YouTubessa jo yli 12 500 katselukertaa.

Katso uusi video alta: