Pohjoismaiden ja Baltian maiden nuorten tiedeakatemiat kokoontuivat Oslossa

Oslo, Norge 08.09.2023
The Nordic Baltic Meeting.
The Young Academy of Norway
Foto: Adrian Nielsen

Pohjoismaiden ja Baltian maiden nuorten tiedeakatemiat kokoontuivat Oslossa viime viikolla. Koolla oli yli 35 jäsentä Suomesta, Norjasta, Ruotsista, Tanskasta, Latviasta, Liettuasta ja Virosta. Suomen Nuorten Tiedeakatemian edustajina olivat hallituksen puheenjohtaja Olli-Ville Laukkanen, jäsenet Velma Aho, Laura Kivelä ja Lasse Lehtonen sekä Nuorten Tiedeakatemian tiedekoordinaattori Riikka Hiltunen ja Tutkija tavattavissa -koordinaattori Kim Krappala.

Kokoontumisen teemoina olivat akateeminen vapaus sekä tieteen kansalliset kielet. Akateemista vapautta käsiteltiin paneelikeskustelussa, jonka osallistujat olivat alustuksen pitänyt Oslon yliopiston perustuslakioikeuden apulaisprofessori Anine Kierulf, Letten Prize -palkittu Paula Moraga, Ruotsin nuorten tiedeakatemian puheenjohtaja Ronnie Berntsson (Chair of the Swedish Young Academy) ja Viron nuorten tiedeakatemian tukijajäsen Helen Eenmaa. Keskustelua moderoi Norjan nuorten tiedeakatemian puheenjohtaja Nils Hallvard Korsvoll.  

Oslo, Norge 08.09.2023
The Nordic Baltic Meeting.
The Young Academy of Norway
Foto: Adrian Nielsen

Valtiosihteeri Oddmund Løkensgard Hoel alusti tieteen kieleen liittyvistä kysymyksistä Norjan kontekstissa, jonka jälkeen kunkin nuorten tiedeakatemian edustajat kertoivat tilanteesta oman maansa osalta.

Virallisten osuuksien välissä keskustelu kävi vilkkaana ja jäsenet vaihtoivat ajatuksia eri tiedeakatemioiden toimintatavoista ja onnistuneista aloitteista.

Lue Norjan nuorten tiedeakatemian englanninkielinen uutinen kokoontumisesta:

Two wonderful days with the Letten Prize and Nordic Baltic Meeting  – Akademiet for yngre forskere