Millaisia mahdollisuuksia nuorilla tutkijoilla on vaikuttaa EU-tason poliittiseen päätöksentekoon? Tammikuun akatemiaklubi valaisi teemaa jäsenistölle

Nuorten Tiedeakatemian vuoden 2024 ensimmäinen Akatemiaklubi järjestettiin tammikuun 17. päivä. Aamupäivällä kuultiin tuttuun tapaan uusimman kauden jäsenten tutkimusesitelmiä ja paneelikeskustelu, puheenjohtajana tällä kertaa Suomalaisen Tiedeakatemian hiljattain väistynyt esimies Kimmo Kaski. Esitelmävuorossa olivat Sami Honkasalo (Maailman kielellinen moninaisuus ja kenttälingvistiikka), Saana Jukola (Mikä on ’alkoholiongelma’? Alkoholitutkimuksen ja -politiikan filosofiasta), Anna Seppänen (Taistelua ja tunnustamista bisneksessä – Filosofisen tunnustusteorian näkökulma liiketoiminnan etiikkaan) ja Aku Venhola (Dwarf galaxies – why to study the faintest galaxies in the Universe?). Tutkimusesitelmävideot ja Q & A -keskustelu ovat katsottavissa alta ja Nuorten Tiedeakatemian YouTube-kanavalta.

Akatemiaklubin yhteydessä järjestettiin myös vuoden ensimmäinen sääntömääräinen jäsenkokous, jossa hyväksyttiin vuoden 2023 toimintakertomus. Toimintakertomus tulee julki myöhemmin Nuorten Tiedeakatemian verkkosivuilla.

Iltapäivän vieraaksi oli kutsuttu Stephany Mazon, joka työskentelee sekä SAPEAssa (Science Advice for Policy by European Academies) että YASASissa (Young Academies Science Advice Structure). Mazon kertoi niistä mahdollisuuksista, joita uransa varhaisessa vaiheessa olevilla tutkijoilla on päästä vaikuttamaan EU-tason poliittiseen päätöksentekoon. Keskustelu oli vilkasta ja konkretisoi teemaa tehokkaasti jäsenistölle.