Uusi tiedekasvatusvideomme rohkaisee naisia ja tyttöjä tutkijan uralle

Helmikuun 11. päivä vietetään YK:n kansainvälistä päivää naisille ja tytöille tieteen ja teknologian parissa. Nuorten Tiedeakatemia on julkaissut päivää varten opetuskäyttöön soveltuvan videon, joka rohkaisee naisia ja tyttöjä tutkijan uralle. Videolla käsitellään niitä syitä, joiden vuoksi tiede on näyttäytynyt suurmiesten kavalkadina ja pohditaan sukupuolten tasa-arvoa tutkimusalalla. Historiallisten esimerkkien lisäksi tämän päivän tutkijanaiset kertovat urapolustaan ja niistä haasteista, joita he kohtaavat tieteen maailmassa. Noin 15 minuutin pituinen video soveltuu yläkoulujen ja lukioiden opiskelijoiden opinto-ohjaukseen tai esimerkiksi historian ja matemaattis-luonnontieteellisten aineiden oppitunneille, mutta siitä voivat ammentaa kaikki aiheesta kiinnostuneet.

Videolla esiintyvät Nuorten Tiedeakatemian jäsenet, metsänhoidon apulaisprofessori Lilli Kaarakka ja matemaattisen fysiikan professori Eveliina Peltola, Tutkija tavattavissa -poolistakin löytyvä dosentti ja mediahistorian kollegiumtutkija Heidi Kurvinen sekä kvanttifysiikan professori Päivi Törmä. Videon on käsikirjoittanut Nuorten Tiedeakatemian hallituksen jäsen Kaisa J. Raatikainen ja työryhmässä toimivat lisäksi hallituksen jäsen Saana Jukola sekä Nuorten Tiedeakatemian koordinaattorit Riikka Hiltunen ja Kim Krappala. Video on katsottavissa suomenkielisillä ja lähipäivinä myös englanninkielisillä tekstityksillä.

Nuorten Tiedeakatemia julkaisee videon yhteistyössä Suomalaisen Tiedeakatemian kanssa. Video on osa kalenteripäiviin sidottua sarjaa, jonka tekemistä on tukenut Niilo Helanderin säätiö.

Sarjan aikaisemmat osat julkaistiin vuonna 2022 Minna Canthin / Tasa-arvon päiväksi (19.3.), Suomen luonnon päiväksi (elokuun viimeinen lauantai) sekä Maailman mielenterveyspäiväksi (10.10.).

Katso video YouTubesta tai alta: