Kasvoimme vuoden aikana taas moneen suuntaan

Nuorten Tiedeakatemiassa voidaan katsoa jälleen tyytyväisenä taaksepäin mennyttä toimintavuotta. Uusia avauksia tehtiin moneen suuntaan.

Nuorten Tiedeakatemian toimintavuosi on pitänyt sisällään uusia avauksia niin tiedekasvatuksen, vaikuttamisen, kansainvälisen toiminnan kuin avoimen ja vastuullisen tieteen saralla.

Vuosi sekä alkoi että päättyi EU-tason politiikkavaikuttamisen merkeissä. Tammikuun Akatemiaklubilla vieraili  SAPEAssa (Science Advice for Policy by European Academies) ja YASASissa (Young Academies Science Advice Structure) työskennellyt Stephany Mazon, joka kertoi uransa varhaisessa vaiheessa olevien tutkijoiden mahdollisuuksista päästä vaikuttamaan EU-tason poliittiseen päätöksentekoon. Klubilla kuulijana ollut jäsenemme Saana Jukola haki mukaan korkean profiilin työryhmään, ja marraskuussa julkaistiin komission tilaama One Health -lähestymistapaan liittyvä raportti, jonka työstämisessä hän oli mukana. Toukokuussa järjestimme tiedepolitiikkateemaisen paneelin Oodissa meppiehdokkaille, ja joulukuussa vierailimme Brysselissä tutustumassa tiedeneuvontaan liittyviin organisaatioihin. Olimme myös mukana järjestämässä Vaikuttavaa tutkimusta -iltapäivää Tieteiden talolla syyskuussa ja liityimme mukaan kansainväliseen SYNESPOD-verkostoon, jonka tavoitteena on luoda alusta tiedeneuvonnalle ja tiedediplomatialle yhteistyössä eri instituutioiden kanssa.

Tutkija tavattavissa -palvelun jatko- ja lisärahoituksen varmistumisen myötä tiedekasvatustoimintaa päästiin kehittämään uusille tasoille. Lokakuussa palvelun rinnalle lanseerattiin uusi Mene ja tiedä -verkkotiedejulkaisu, joka tarjoaa lukioikäisille soveltuvia versioita vertaisarvioiduista artikkeleista sekä avaa yleisempiä tieteeseen liittyviä kysymyksiä yleistajuisesti. Tiedekasvatusmateriaali täydentyi myös uudella tiedekasvatusvideolla (Kansainvälinen päivä naisille ja tytöille tieteen ja teknologian parissa) sekä suomeksi käännetyllä Expedition Mundus -tiedekasvatuspelillä. Uuden kaksikieliskoordinaattorin myötä päästiin kehittämään myös palvelun ruotsinkielistä puolta. Kesällä Tutkija tavattavissa -palvelun viisivuotissynttäreitä juhlittiin kutsumalla tutkijoita ja opettajia koko päivän seminaariin, jossa keskusteltiin myös palvelun kehittämismahdollisuuksista. Ulkopuolisilta tutkijoilta tilattu arviointiraportti kertoi muun muassa, että palvelu lisää nuorten kiinnostusta tutkijanuraa kohtaan, ja tilastoluvut puhuvat puolestaan: vuoden aikana välitettiin noin 630 tutkijavierailua, tavoitettiin noin 16 000 oppilasta, ja oppilaiden yleisin kouluarvosana vierailuille on 9/10.

Vilkasta oli myös kansainvälisen toiminnan rintamalla: Huhtikuussa osa porukasta osallistui Pohjoismaiden ja Baltian maiden nuorten tiedeakatemioiden kokoontumiseen Kööpenhaminassa, ja hallituksen jäsen Jeremias Berg kävi kutsuttuna esittelemässä Nuorten Tiedeakatemian toimintaa Suomen Tiedeseuran, Viron Tiedeakatemian ja Viron ja Suomen Nuorten tiedeakatemioiden yhteisessä symposiumissa Tallinnassa. Euroopan nuorten tiedeakatemiat kokoontuivat Berliinissä toukokuussa, ja marraskuun lopussa Nuorten Tiedeakatemia kutsui Viron nuorten tiedeakatemian yhteiselle Akatemiaklubille Helsingissä (uutinen ja esitelmävideot tulossa tammikuussa).

Vuoden aikana Nuorten Tiedeakatemia myös kommentoi useita tiedekenttään liittyviä aloitteita sekä vahvisti jäsenistön keskinäistä verkostoitumista muun muassa tiettyyn teemaan keskittyvillä etäaamukahveilla. Järjestimme myös historian ensimmäisen Helsingin ulkopuolisen Akatemiaklubin Tampereella Pyynikinlinnassa.

Tämän uutiskoonnin myötä toivotamme kaikille yhteistyökumppaneillemme rauhallista joulua ja onnellista uutta vuotta!

Haluatko Nuorten Tiedeakatemian uutisia suoraan sähköpostiisi 2-4 kertaa vuodessa? Tilaa uutiskirje!